onsdag 15 september 2010

Skolpolitik:

Ett inlägg om partiernas skolpolitik; vilket är den valfråga som jag känner mig lite intresserad av.


Moderaterna:

Alla skolor ska 3 likvärdigt, oavsett huvudmannaskap.

Religiösa friskolor ska vara tillåtna om dom undervisningen bygger på svensk lag, vetenskaplig grund och demokratiska värderingar och demokratiska värderingar.


Reflektion:


Att tillåta religiösa friskolor är helt bisarrt, eftersom många religiösa åsikter inte är översens med reglerna.


Folkpartiet:


Den nya skollagen ska förtydligas och dom nya lagarna ska skapa jämnlikhet mellan kommunala skolor och friskolor. All u

undervisning i friskolor ska vara religiös neutral och följa skolans värdegrund. Men kan friskolor ska få anordna aktiviteter med religiösa inslag efterskoltid. Betyg från årskurs 6. En helt ny lärarutbildning ska inrättas


Reflektion:


Är för Den nya skollagen som är mer bestämd och inriktad på utbildning och målmedvetenhet, men emot iden att låta skolor få ha religiösa inslag utanför undervisningen. Betyg från årskurs sex gör att man tidigare upptäcker vilka elever som är i behov av extra hjälp. Jag tycker det känns som slöseri med tid och pengar att upprätta en ny lärarutbildning.



Centerpartiet:


Samma krav på kommunala och fristående skolor, friskolereformen är en viktig del för valfriheten och entrepinörskapet inom välfärden. Skolan ska prioritera tidigare insatser för elever med svårigheter och garantera fler skoltimmar.


Reflektion:


Är för att ha samma krav på kommunala skolor och friskolor. Även att lägga energi på tidigare insatser på elever med svårigheter och fler skoltimmar eftersom jag tycker att nivån på den svenska grundskoleutbildningen måste förbättras.


Kristdemokraterna:


Kristdemokraterna är positiva till friskolor med religiösa inriktningar på friskolor.


Reflektion:


Är starkt emot främjande av religiösa friskolor.



Socialdemokraterna:








Skärpta regler för etablering av friskolor, religiösa friskolor ska vara tillåtna, men all undervisning ska ske på vetenskaplig grund och skolor som inte följer läroplanen ska läggas mer.



Vänsterpartiet:


Vänsterpartiet är kritiska till friskolor och tycker att de snabbt åker social och kulturell segregation. Religös verksamhet ska inte ske i skolan. Storleken på klasserna ska minska och antalet lärare öka.


Reflektion:


Jag ställer mig emot kritiken till friskolorna eftersom jag själv troligen kommer gå på en nästa läsår. Men delar fult åsikten om att skolor inte får vara religiös inriktade, eftersom det lätt leder till segregation och diskriminering. Tycker också om iden att försöka minska klasserna.


Miljöpartiet:


Miljöpartiet tycker att regelverket i den svenska skolan fungerar bra. Ökade bidrag till kommuner och landsting. Skolor ska minst ha 9 lärare på 100elever. All undervisning ska ske på vetenskaplig och icke-religiös grund, men religiösa samfund ska fortsätta att få driva skolor.


Reflektion:


Tycker att miljöpartiet är fel ute i skofrågan, För det första tycker jag inte att svenska skolans regelverk och läroplan



källa: Dagens nyheters valbilaga

Slutsats: Alla partier tycker att friskolor ska vara tillåtna, vilket jag gillar. min uppfattning är att alliansens skolpolitik är bättre, eftersom den verkar bättre kontrollerad.


1 kommentar:

  1. http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Visavar.asp?yp=bergman&xu=scb&omradekod=ME&huvudtabell=Partisympati039&omradetext=Demokrati&tabelltext=Med+partisympati+i+hela+v%E4ljark%E5ren+efter+parti.+(Urvalsunders%F6kning%2C+se+fotnoter.)++2+ggr%2F%E5r&preskat=O&prodid=ME0201&deltabell=+&deltabellnamn=Med+partisympati+i+hela+v%E4ljark%E5ren+efter+parti.+(Urvalsunders%F6kning%2C+se+fotnoter.)++2+ggr%2F%E5r&innehall=Felmarginaler&starttid=1972M11&stopptid=2010M05&Fromwhere=M&lang=1&langdb=1

    SvaraRadera