torsdag 9 september 2010

Arbetspolitik.

lite kort om dom svenska riksdagspartiernas huvudfrågor och politik:


Arbetslösheten är enligt min uppfattningen valets huvudfråga.


Partiernas åtgärder mot arbetslösheten:


Moderaterna: Halvera arbetsgivaravgiften för personer under 26år och införa lärlingsprovanställnigar. Även göra det mer lönsamt att arbeta och starta företag.


Reflektion: Låter bra men eftersom att moderaterna gick till val 2006 med att sänka arbetslösheten men lyckades istället höja den. Känns inte särskild pålitligt...


”Gör Reinfelt arbetslös innan du blir det”. Mycket bra citat...


Folkpartiet:


Skapa fler lärlingsjobb, sänka momsen och sänka momsen för vissa tjänster. För dom unga ska man gymnasiet främst vara inriktade på yrkesutbildningar och behålla låga arbetaravgifter för unga.


Reflektion: En politik som är gynnsam för dom vill satsa på jobb direkt efter gymnasiet, vilket tycks bli allt vanligare t.ex. Lastbilschaufför och svetsare. Min tanke om detta är att det kommer bli för mycket hantverkare och att många kommer gå arbetslösa. Dessutom är det en politik som inte gynnar mig eftersom jag ser min framtid i ett jobb utanför hantverksbranchen som kräver universitetsutbildning.


Centerpartiet:

Kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt moms på tjänster. Även förenkla reglerna för småföretag.


Reflektion: Låter som en genomtänkt och bra plan, men kan leda till att staten får för lite pengar på grund av skattesänkningar, vilket te.x. kan leda till försämrad utbildning och sjukvård.


Kristdemokraterna:


Sänkta arbetsgivaravgifter och införa att fler företag för slippa revisionsavgiften.

För dom unga ska lärlingutbildningarna utvecklas och skapa fler starta-eget-bidrag genom arbetsförmedlingen.


reflektion:


Känns som att ens tanken att avskaffa revisionsskyldigheten är helt sjuk! Sverige är redan invaderat av svartjobb, behöver vi fler? Annars är dom som dom andra borliga partierna om planer fler yrkesutbildningar och göra det lättare att starta-eget.

Jag tror att detta inte kommer hålla och att branschen kommer bli överfull på företag i stil med nissen el eller Erikssons metalltråd.


Dom rödgröna:


Socialdemokraterna:

Sänkt skatt med 50000 för företag med 2-3anställda och avskaffad arbetsgivaravgift för anställning av unga. 12miljarder mer till jobb inom vård, omsorg och skola. Arbetsgivaravgiften ska avskaffas vid anställning av en ungdom.


reflektion:


Jag är för iden att avskaffa arbetsgivaravgiften för unga, men tror inte det kommer locka med fler jobb inom utbildning och vård sektorn. Arbeten inom företag eller yrkesutbildningar på gymnasiet känns mycket mer tilldragande.


Vänsterpartiet:


Tolv miljarder till jobb inom välfärdssektorn och renovera hyresfastigheter och skapa 100000 praktik och utbildningsplatser.


reflektion:


Tycker om den nytänkande iden att lägga jobbresurser på renovering av hyresfastigheter. Annars känn det tveksamt.


Miljöpartiet:


Skapa ett miljö och klimatsmart samhälle. Sänka arbetsgivaravgifter och tjänstemomsen för små företag. Även ökade resurser till kommun och landsting.


Reflektion:


Är starkt för planer om ökade bidrag till kommuner och landsting, eftersom det leder till att kommunerna och landstingen själva får bestämma mer om vilka byggnadsplaner och satsningar som är best för dom.



Partierna som kandiderar till riksdagen:


Piratpartiet:


Underlätta för it-branschen , avskaffa FRA lagen för att den håller internetföretag borta från Sverige.


Reflektion:


Piratpartiets arbetspolitik är i princip bara inriktap på it-branshen, vilket går att den inte på något sätt är hållbar




källa: Dagens nyheters valbilaga.


SLUTSATS:


JAg tycker att dom flesta förslagen är liknande, men tror på moderaternas förslag att sänka arbetsgivaravgiften. Tror ochså att det kommer att bli fler jobb genom flera lärlingsjobb.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar